Σχεδόν 200 χρόνια πέρασαν από τότε που η Ελλάδα απόκτησε δικό της σύνταγμα, δικό της βασιλιά και δικό της πρωθυπουργό. Οι Τσιγγάνοι σε δύο αιώνες δεν κατάφεραν να βγάλουν ούτε έναν Τσιγγάνο ηγέτη που θα τους ένωνε και θα τους εκπροσωπούσε σε διάφορα θεσμικά κρατικά όργανα της χώρας. Παρατηρώντας κανείς, την ιστορική πολιτική της χώρας, μπορεί να διαπιστώσει εύκολα, την απουσία αντιπροσώπων Ρομά από την Ελληνική Βουλή. Επίσης ένας έμπειρος πολιτικός αναλυτής μελετώντας τις προγραμματικές δηλώσεις των πολιτικών κομμάτων και τα προεκλογικά και μετεκλογικά προγράμματα τους θα μπορούσα να επισημάνει την έλλειψη προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Τσιγγάνικης κοινωνίας.
Φαίνεται ότι τα πολιτικά κόμματα της χώρας θεωρούν τους Τσιγγάνους, πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αυτό αποδεικνύεται με την παντελώς απουσία υποψηφίων Ρομά στα ψηφοδέλτια τους και την συστηματική αδιαφορία τους, όταν αναλαμβάνουν την εξουσία. Εδώ και 200 χρόνια οι Ρομά δεν λάβανε κοινωνικές και δημόσιες παροχές από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, δεν σχεδιάστηκαν πολιτικές ένταξης αλλά και δεν εφαρμόστηκαν πρόγραμμα κοινωνικής ανέλιξης των μελών της Τσιγγάνικης κοινότητας. Στη διανομή των αγαθών και των παροχών, όταν επανά – συστάθηκε και ανά οικοδομήθηκε η Ελλάδα, οι Τσιγγάνοι έμειναν απέξω, δεν λάβανε χωράφια καλλιεργήσιμης γης, δεν λάβανε αγροτικές επιδότησης, ούτε λάβανε αγροτικό εξοπλισμό. Οι Τσιγγάνοι μείνανε στο περιθώριο χωρίς παροχές και πόρους. Οι Τσιγγάνοι δεν προσλήφθηκαν στο δημόσιο τομέα, οι Τσιγγάνοι δεν πήραν χωράφια, δεν έχουν πρόβατα, ούτε λάβανε ζώα για κτηνοτροφία. Για τους Τσιγγάνους δεν άνοιξαν οι πόρτες των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας με ειδικές ποσοστώσεις θετικών μέτρων, όπως έγινε για τους μουσουλμάνους της Θράκης με το 10% εισαγωγή στα πανεπιστήμια.
Η Ελληνική πολιτεία στην σύγχρονη κοινωνική πολιτική δεν έλαβα μέτρα στήριξης για τους Έλληνες Τσιγγάνους, δεν υλοποίησε κανένα πρόγραμμα με επιτυχία κοινωνικής ένταξης. Αυτό οφείλεται στην απουσία Τσιγγάνων αντιπροσώπων στην Ελληνική βουλή. Χωρίς τη συμμετοχή των Ρομά στη κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, δεν νοείται κοινωνική ένταξη. Κανένας δεν αντιβαίνει στο επιχείρημα ότι μία τέτοια πάγια τακτική δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα τους, απεναντίας τα πολυσύνθετα προβλήματα τους διογκώνονται, συσσωρεύονται και διαιωνίζουν.
Η μοναδική λύση είναι η σύσταση ενιαίου πολιτικού φορέα εκπροσώπησης από τους ίδιους τους Ρομά με στόχο την είσοδο τους στην Ελληνική βουλή με αντιπροσώπους από όλες τις κοινότητες, διακηρύσσοντας τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των Ρομά στην Ελλάδα μέσα από προγραμματικές δηλώσεις, εξειδικευμένους στόχους και σκοπούς, οργανωμένα, δομημένα και συντονισμένα με μεθοδικότητα κοινωνικής προσέγγισης επίλυσης προβλημάτων. Μόνο αν ίδιοι οι Ρομά αναλάβουν το κοινωνικό σχεδιασμό των πολιτικών για τους Ρομά και τις κοινωνικές ευθύνες τους απέναντι στη Τσιγγάνικη και ευρύτερη κοινωνία. Μόνα αν λάβουν θέσεις ευθύνης σε θέσεις κλειδιά του Ελληνικού δημοσίου προκειμένου να σχεδιάσουν την εθνική στρατηγικής κοινωνικής ένταξης των Ρομά και στη συνέχεια να εφαρμόσουν την κοινωνική πολιτική τους στους Τσιγγάνικους οικισμούς.
Στέλνω πρόσκληση σε όλα τα αδέρφια Ρομά όλης της Ελλάδας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να μαζευτούμε όλοι μαζί κάτω από μία πολιτική στέγη. Είναι τώρα πλέον ώριμο να αναλάβουμε μόνοι μας τις ευθύνες απέναντι στην κοινωνία μας και να αναλάβουμε θέσεις εξουσίας στα θεσμικά κρατικά όργανά της χώρας.
Χαρίτος Παναγιώτης
Πολιτικός και Κοινωνικός Επιστήμονας