Home / Άξονες Παρέμβασης

Άξονες Παρέμβασης

Μοιράσου το:

 

Βασικοί άξονες προτεραιότητας

Οι βασικοί άξονες προτεραιότητας του φορέα είναι:

1. Εκπαίδευση

2. Στέγαση

3. Απασχόληση

4. Υγεία

5. Αθλητισμός

6. Πολιτισμός

AΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

1. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 Αποστολή βασικών ειδών πρώτης ανάγκης σε ιεραποστολές στους Τσιγγάνικους Οικισμούς. Διανομή τροφίμων, ρούχων, παιχνιδιών, παπουτσιών κλπ σε άπορες οικογένειες Ρομά και σε άτομα που είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας.  Τράπεζα τροφίμων σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για οικογένειες που δεν έχουν οικονομικούς πόρους.  Οικονομική ενίσχυση απόρων και οικονομικά ασθενέστερων μελών του σωματείου Ρομά Χωρίς Σύνορα.  Προμήθεια τροφίμων, φαρμάκων και ειδών ρουχισμό του Τσιγγάνικου Κοινωνικού Παντοπωλείου της Οργάνωσης.  Δωρεάν συσσίτιο σε μαθητές Ρομά όλων των σχολικών βαθμίδων.  Υποτροφίες σε παιδιά μονογονεικών οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Οικονομική Στήριξη αδυνάμων μαθητών Ρομά για φροντιστηριακή εκπαίδευση και ενισχυτικής διδασκαλίας.  Ψυχαγωγική δράση για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.  Κατ οίκον υποστήριξη των οικογενειών ΡΟΜΑ που αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.  Ενημέρωση των κατοίκων της Κοινότητας για τα δικαιώματα των πολιτών Ρομά.

AΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

2. ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ

Υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων ΡΟΜΑ (μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα ή οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας, άτομα 3ης ηλικίας, άτομα με κινητικές δυσκολίες και ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ), άτομα εξαρτημένα από ουσίες, άτομα με ψυχο-κοινωνικές δυσκολίες, καθώς και κατηγορίες γυναικών που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό λόγω φύλλου, κλπ).  Συμβουλευτική υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών που υφίστανται ενδοοικογενειακές συγκρούσεις και προάσπιση των δικαιώματα τους.

AΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

3. ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Πολιτισμικές εκδηλώσεις τοπικού ενδιαφέροντος τσιγγάνικου πολιτισμού για την πληροφόρηση της ευρύτερης κοινωνίας για την πολιτιστική ταυτότητα, την ιστορία και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των Ρομά, καθώς και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, της καλής γειτονίας, της ανοχής και του σεβασμού της διαφορετικότητας.  Ολοκληρωμένα μαθήματα αγωγής του πολίτη, και γλωσσική εκπαίδευση δίνοντας τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν βασικές γνώσεις της γλώσσας, της ιστορίας, των θεσμών, των εθίμων και των ηθών των ιδιαίτερων πολιτισμικών χαρακτηριστικών γνωρισμάτων, του πολιτισμού των Ρομά και των θεμελιωδών προτύπων και αξιών του τόπου υποδοχής των μη Ρομά.  Επιμορφώσεις νέων, μέριμνα για άτομα με κοινωνικές ή πολιτισμικές ιδιαιτερότητες που βιώνουν διακρίσεις.  Προώθηση και οργάνωση της παραγωγής οπτικοακουστικού και ψηφιακού υλικού (cd-rom κ.α.), συμμετοχή σε παραγωγές ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων που προωθούν τα ατομικά ή συλλογικά συμφέροντα των μελών της οργάνωσης.  Δράσεις για τη διατήρηση της γλώσσας και των ηθών και εθίμων του πολιτισμού των Ρομά.  Στη διατήρηση και στην περαιτέρω ανάπτυξη του πνευματικού επιπέδου των μελών της κοινότητας Ρομά στη διαρκή φροντίδα για συνέχιση και διατήρηση των παραδόσεων και των εθίμων των ΡΟΜΑ και την καλλιέργεια της αγάπης ως προς αυτά, καθώς και την μέριμνα για την περισυλλογή, φύλαξη και μετάδοση στις νεότερες γενιές κάθε γλωσσικού, ιστορικού και λαογραφικού στοιχείου.

AΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

4. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 Θεατρική Ομάδα.  Χορωδίες Ορχήστρες.  Μουσικά Σύνολα.  Δημιουργία Ομάδας Φωτογραφίας και Βίντεο.  Μουσικό Εργαστήρι και τμήματα εκμάθησης μουσικών οργάνων.  Οργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικού ενδιαφέροντος (π.χ. μουσικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, κλπ).

AΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

5. ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

1) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 2) ΜΠΑΣΚΕΤ 3) ΒΟΛΕΙ κ.ά.  Βράβευση παλαίμαχων ποδοσφαιριστών μελών της κοινότητας Ρομά.  Διοργάνωση φιλικών αγώνων τουρνουά με σκοπό την συμμετοχή των νέων μελών Ρομά με αθλητικές δραστηριότητες κ.ά.  Συνεργασία με αθλητικά σωματεία για συμμετοχή των μελών του σωματείου μας σε διάφορες αθλητικές δράσεις.

AΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

6. ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 Εθελοντικό πρόγραμμα «είμαι πολίτης και όχι απλά κάτοικος» με δενδροφυτεύσεις, κοπή ζιζανίων, περιποίηση πάρκων, εθελοντικός καθαρισμός τσιγγάνικων οικισμών σε συνεργασία με τους Δήμους και της Περιφέρειες της Χώρας.  Οργάνωση εθελοντικών δράσεων καθαρισμού.  Ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων σε συνεργασία με τις τηλεφωνικές εταιρίες.  Ανακύκλωση χαρτιού και παλιών αντικειμένων.  Οργάνωση εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης των πολιτών και συμμετοχή των μελών της κοινότητας Ρομά στην Εβδομάδα Περιβάλλοντος των Δήμων με θέμα.  «Ανακύκλωση στην Πράξη»  «Ημέρα Συλλογής Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών»  Παιχνίδι για παιδιά στο «Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης» κ.ά. • Η προώθηση της αλληλεγγύης του εθελοντισμού, και της εθελοντικής προσφοράς των μελών της αλλά και όλων όσων θέλουν να προσφέρουν κοινωνικό έργο.

AΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

7. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ

Δημιουργία – θερινών υποστηρικτικών τμημάτων καθώς και – σεμινάρια ενημέρωσης σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών.  Ενημέρωση για θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και πρόληψης. παιδικών/εφηβικών κυήσεων με έμφαση στην ισότητα των φύλων.  Ανάπτυξη εξωσχολικών δραστηριοτήτων με έμφαση σε ειδικές δεξιότητες (π.χ. μουσική, χορός, μαθηματικά, αθλητισμός, παιχνίδι).  Υποστήριξη εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δράσεων για τα παιδιά ΡΟΜΑ (π.χ. κατασκηνώσεις, εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες της ορειβασίας κλπ) με σκοπό την κοινωνική ένταξή, κοινωνικοποίηση και προσαρμογή τους στο κοινωνικό σύνολο.  Προγράμματα για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού.  Προγράμματα Επιμόρφωσης, κατάρτισης και Ευαισθητοποίησης.  Ενημέρωση και παρότρυνση για συμμετοχή των νέων 14 – 55 ετών σε Σχολεία 2ης Ευκαιρίας και Κέντρα Επιμόρφωσης Ενηλίκων.  Οργάνωση δράσεων για παιδιά Ρομά όπως ίδρυση Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) στους οικισμούς Ρομά, κατασκηνώσεις, εκδρομές, εκπαίδευση στο κυκλοφοριακό πάρκο, αθλητικές δραστηριότητες (π.χ. οργάνωση αγώνων σε διάφορα αθλήματα, ορειβασία κλπ), επισκέψεις σε μουσεία, δεντροφυτεύεις, προβολές κινηματογράφου κλπ.  Εγγραφή των παιδιών στα Νήπια και στο Δημοτικό Σχολείο και συνοδεία των παιδιών στο σχολείο με σκοπό όλα τα παιδιά Ρομά να παρακολουθήσουν το δημοτικό σχολείο.  Προώθηση, οργάνωση και συμμετοχή των μελών της και γενικότερα όλων των Ρομά σε εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες που αφορούν τη διάδοση των σκοπών της (σεμινάρια, διαλέξεις, συνέδρια, ημερίδες, συμπόσια, ανακοινώσεις, δελτία τύπου, κ.λ.π.)  Προώθηση και οργάνωση πρότυπων εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων που απευθύνονται στα μέλη της και σε άλλους ενδιαφερόμενους.  Προώθηση και οργάνωση σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς κάθε είδους δράσεων ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης που ευνοούν την εκπλήρωση των σκοπών της οργάνωσης.  Προώθηση και υποστήριξη της δια βίου εκπαίδευσης των μελών της αλλά και όλων των Ρομά με σκοπό την αλλαγή της νοοτροπίας και την ανάπτυξη της κοινότητας.  Αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης σε όλες τις σχολικές βαθμίδες της και των συστημάτων αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, την ενίσχυση της δια βίου μάθησης, την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στους τσιγγάνικους οικισμούς, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας διοικητικής εκπαίδευσης από τους ίδιους τους Ρομά, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

AΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

9. ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Πρωτοβουλίες Απασχόλησης – Προγράμματα Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων.  Ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής οικονομίας με στοχευμένες δράσεις.  Δράσεις για την μείωση της αδήλωτης εργασίας.  Ευκαιρίες απασχόλησης στον τομέα της Πράσινης ανάπτυξης.  Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.  Ενθάρρυνση της πρόσβασης σε Μικρό – πιστώσεις. Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.  Νομιμοποίηση των υφιστάμενων επαγγελματικών ενασχολήσεων των Ρομά.  Ανάπτυξη – εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων επαγγελματικών ενασχολήσεων των Ρομά.  Διευκόλυνση της πρόσβασης σε μικροπιστώσεις.  Ανάπτυξη νέων επαγγελματικών δεξιοτήτων του πληθυσμού.  Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας.  Αύξηση της πρόσβασης στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.  Ενίσχυση της απασχόλησης και εργασίας των Δημοτών Ρομά.  Ενημέρωση της κοινότητας για τα προγράμματα και τις ευκαιρίες απασχόλησης που υπάρχουν.  Οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε συγκεκριμένα θέματα που θα βοηθήσουν τους Ρομα πολίτες στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας.  Δράσεις καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και νομιμοποίηση υφιστάμενων επαγγελματικών ενασχολήσεων.  Ανάπτυξη – Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων επαγγελματικών ενασχολήσεων.  Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας.  Στήριξη για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.  Εξοικείωση με την μισθωτή εργασία.  Ανάπτυξη νέων επαγγελματικών δεξιοτήτων.  Ενίσχυση των συνθηκών ασφάλειας της εργασίας.

AΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

10. ΣΤΕΓΑΣΗ–ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΡΟΜΑ

Η Οργάνωση σε Συνεργασία με το Δήμο, την Περιφέρεια και τις Υπηρεσίες του Κράτους θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στους οικισμούς Ρομά (π.χ. στεγαστική αποκατάσταση, οδοποιία, ηλεκτροδότηση, υδροδότηση αποχέτευση και ανάπλαση παιδότοπων και χώρων αναψυχής για τους Ρομά κλπ). Επιπλέον θα συμβάλει με τη δράση της σε:  Την απόκτηση και ανέγερση κατοικίας σε άστεγους πολίτες Ρομά μέσα από δωρεά Οικοπέδων του δήμου συμφώνα με το άρθρο 187 ΚΔΚ για την καλύτερη βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών διαβίωσης των Πολιτών Ρομά  Την απόκτηση κατοικίας από αυτούς που την στερούνται ή στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας  Την εξασφάλιση βασικών συνθηκών διαβίωσης στους διαμένοντες Ρομά με την αποκατάσταση κατοικίας σε όσους διαβιούν σε παραπήγματα και καλύβες ή σε πρόχειρες προσωρινές κατασκευές εντός σχεδίου Πόλεως των Δήμων.  Την ανέγερση κοινωνικής κατοικίας σε οικονομικά αδύνατους δημότες Ρομά που βρίσκουν καταφύγιο εκτός σχεδίου πόλεως των δήμων.

AΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

11. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Συνεργασία με άλλες οργανώσεις, Κέντρα Κοινότητας Ρομά, άλλων περιοχών, ιδρύματα, σωματεία, οργανισμούς και εταιρίες της Ελλάδας και του εξωτερικού τα οποία έχουν ίδιους ή παρόμοιους σκοπούς με αυτούς της οργάνωσης.  Συνεργασία με δημοσίους και ιδιωτικούς φορείς καθώς και επίσης με την Ειδική Γραμματεία Ρομά για την υποστήριξη δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στους σκοπούς της οργάνωσης.  Συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα και πανεπιστήμια κοινωνικών και άλλων επιστημών, για την δυνατότητα των φοιτητών να υλοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση στην οργάνωση όταν αυτή συνάδει με την πραγματοποίηση των σκοπών της Οργάνωσης.  Δημιουργία δεσμών με άλλους παρόμοιους συλλόγους, σωματεία ή μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την προώθηση των βασικών συνταγματικών, θεμελιωδών, ανθρώπινων δικαιωμάτων των Ρομά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Ανταλλαγή πληροφοριών, βέλτιστων πρακτικών και συνεργασίας, εντός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μεταξύ κυβέρνησης και Ε.Ε όσον αφορά το σχεδιασμό , την εφαρμογή, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των πολιτικών και των μέτρων ένταξης αυτής της κοινωνικής ομάδας.  Συμμετοχή σε εγχώριες και διεθνείς πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν την προώθηση των σκοπών της εταιρείας.  Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα ή άλλα συγχρηματοδοτούμενα έργα, Τοπικής, Περιφερειακής, Εθνικής και Ευρωπαϊκής εμβέλειας, σε συνεργασία με Ερευνητικά Ιδρύματα, Πανεπιστήμια και Αναπτυξιακές Δομές Στήριξης που προωθούν και προάγουν τους σκοπούς της οργάνωσης.  Κατασκευή ηλεκτρονικής σελίδας, συμμετοχή σε δίκτυα επικοινωνίας (internet κ.α.) και άλλων εφαρμογών τηλεματικής, προώθηση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίηση για τη χρήση τους από τα μέλη μας.  Οργάνωση βιβλιοθήκης, τράπεζας τεκμηρίωσης, ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων και αρχείου επί θεμάτων που εντάσσονται στους σκοπούς της οργάνωσης.  Κατάρτιση στρατηγικής ανά άξονα προτεραιότητας ανάπτυξης  Συμμετοχή σε Τοπικές, Εθνικές και Διεθνείς εκθέσεις θεματικού ενδιαφέροντος  Προώθηση κάθε άλλης δραστηριότητας που εξυπηρετεί τους σκοπούς της οργάνωσης και κρίνεται προς τούτο απαραίτητη.  Προώθηση του εθελοντισμού ως μέσο επίτευξης των σκοπών της οργάνωσης  Κατάρτιση κανονισμού δεοντολογίας μεταξύ των μελών της οργάνωσης, ο οποίος καταρτίζεται κατόπιν διαλογικής συζήτησης των μελών της και με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών.