Home / Uncategorized / Χαρίτος Παν: ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΜΠΑΛΑΜΕ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

Χαρίτος Παν: ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΜΠΑΛΑΜΕ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

Μοιράσου το:

 

Εδώ και 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, οι Ρομά δεν συμμετέχουν ισότιμα και ισόνομα στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ούτε σε τοπικά, δημοτικά ούτε σε περιφερειακά και εθνικά συμβούλια της χώρας.  Δεν έχουν πρόσβαση στη δημόσια αγοράς εργασίας, δεν έχουν νόμιμες άδειες για πλανόδιο εμπόριο. Δεν έχουν πόσιμο νερό και ρεύμα. Δεν έχουν παιδικές χαρές και χώρους αναψυχής. Δεν έχουν σπίτια, μένουν σε παράγκες εκτός σχεδίου πόλεων. Δεν απολαμβάνουν τα στοιχειώδη βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Σε καθημερινή βάση βιώνουν αποκλεισμό από τις δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες, πολλές φορές τους διώχνουν έξω και δεν μιλάει κανένας. Η αστυνομία τους υποτιμάει, τα νοσοκομεία τους προσβάλουν την αξιοπρέπεια, η εκκλησία  τους έχει ξεχάσει. Οι δήμαρχοι από τα παιδιά Ρομά,  που εκλέγονται τους ζητάει να παραιτηθούν, οι αγρότες δεν τους θέλουν στη δουλειά, οι γονείς των μη Ρομά διαμαρτύρονται για να μην εγγραφούν τα Τσιγγανόπουλα στο σχολείο. Ένας αδικημένος και αποκλεισμένος Λαός, χωρίς δικαιώματα και χωρίς ευκαιρίες.

Δεν είναι ένα και δύο χρόνια, αυτό συμβαίνει εδώ και 200 χρόνια,  μια ζωή οι Τσιγγάνοι στο κοινωνικό περιθώριο, στη  συστηματική περιθωριοποίηση  και στο πολιτικό αποκλεισμό. Η εμπειρία έδειξε,   πως  εκπρόσωποι Ρομά της Τσιγγάνικης κοινότητας που κατάφεραν να εκλεγούν στα δημοτικά ή και περιφερειακά συμβούλια αντιμετώπισαν τον πολιτικό αποκλεισμό από τους αιρετούς Μπαλαμούς.   Στόχος των Μπαλαμέ ήταν, είναι  και θα είναι η διάσπαση της Τσιγγάνικης κοινότητας προκειμένου να μπορέσουν να χειραγωγήσουν τους «ταλαντούχους πονηρούς Τσιγγάνους» με μηδαμινά χρηματικά ποσά.

Οι Μπαλαμέ μια ζωή παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των εκπροσώπων των Ρομά, τους εκμεταλλεύονται, τους βάζουν μπροστά όταν έχουν την ανάγκη τους κυρίως στις εκλογές  και όταν πάρουν την εξουσία στα χέρια τους  και την καρέκλα,  τότε τους έχουν στο περιθώριο, δεν τους εμπιστεύονται,  ενώ παράλληλα τους κατηγορούν στους άλλους Τσιγγάνους,  ότι «δήθεν είναι καιροσκόποι» και στη τελική ξεχνάνε τα προβλήματα των Ρομά.

Με αυτή την πάγια τακτική που εφαρμόζουν οι Μπαλαμέ εναντίων των εκπροσώπων Ρομά, αυτομάτως τους οδηγούν στην αποδυνάμωση τους από την κοινότητα και την  ενίσχυση έλλειψης αδυναμίας εμπιστοσύνης  από τους ίδιους τους Τσιγγάνους. Τότε ο κάθε εκπρόσωπος Τσιγγάνος χωρίς την αναγνώριση των πολιτικών και των αιρετών και χωρίς την εμπιστοσύνη της Τσιγγάνικης κοινότητας, δεν έχει ούτε τη δύναμη, ούτε το λόγο να λύσει τα προβλήματα των ομοφύλων του και έτσι δημιουργείτε η κακή φήμη του Τσιγγανό – πατέρα  όσο και καλή πρόθεση και  αν έχει να βοηθήσει τους Τσιγγάνους. Με αυτό το τρόπο, οι Μπαλαμέ καταφέρνουν να διασπάσουν τη κοινότητα και να αποδυναμώσουν τους Τσιγγάνους εκπροσώπους, οι οποίοι πλέον στα μάτια της Τσιγγάνικης κοινότητας, είναι οι αποτυχημένοι  και διεφθαρμένοι χωρίς βέβαια να έχουν διαχειριστεί τα χρήματα των Ρομά που προέχονται από τη ΣΑΤΑ, τους ΚΑΠ και την Ε.Ε.

Απεναντίας, οι Μπαλαμέ διαχειρίζονται τα χρήματα των Τσιγγάνων και ταυτοχρόνως κατηγορούν τους εκπροσώπους  Ρομά, ότι είναι «απατεώνες και κλέφτες».

Αδέρφια μου Ρομά, σας καλώ με καλό σκοπό και πάνω από όλα το συμφέρων της Τσιγγάνικης κοινότητας.

Ελάτε να σταματήσουμε αυτό το παιχνίδι που παίζουν οι Μπαλαμέ πίσω από τις πλάτες μας.

Ελάτε να ενώσουμε τη φωνή μας.

Ελάτε να δώσουμε ένα μεγάλο αγώνα εντιμότητας για το καλό των Ρομά.

Ελάτε να μαζευτούμε όλοι μαζί κάτω από μία πολιτική ομπρέλα.

Ελάτε να σταματήσουμε τους Μπαλαμέ να μας εκμεταλλεύονται.

Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Ελάτε να βάλουμε μία τάξη σε όλους τους οικισμούς.

Αδέρφια Ρομά, σας καλώ με γνώμονα την ΕΝΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΜΟΝΟΙΑ

Να αφήσετε τους εγωισμούς και τη ζήλια.

Να αφήσετε την προεδρία και τους βασιλικούς θρόνους.

Να αφήσετε τα σπαθιά του μίσους και της έχθρας μεταξύ μας.

Λάος ενωμένος ποτέ νικημένος όπως λένε οι προγονοί μας.

Ελάτε να στηρίξουμε έναν Ηγέτη που θα αναλάβει την εκπροσώπηση μας και θα ενώσει όλους τους Τσιγγάνους.

Αφήστε τα σπαθιά και τις λόχες του πολέμου και ελάτε να πολεμήσουμε για τα δικαιώματα μας με ειρηνικούς και φιλικούς τρόπους όπως προστάζει το σύνταγμα της χώρας. Ελάτε να εκλέξουμε έναν ηγέτη από τη βάση με δημοκρατικές διαδικασίες διαφάνειας  και να έχει την ευρεία υποδοχή όλων των Ρομά.

Χαρίτος Παναγιώτης

Πολιτικός και κοινωνικός Επιστήμονας.

About admin

x

Check Also

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΡΔΙΤΣΑ NEWS

Μοιράσου το:  ΕΙΔΗΣΕΙΣ Π. Χαρίτος: Κίνδυνος αύξησης της παραβατικότητας στους Σοφάδες λόγω ...