Home / Uncategorized / ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΦΩΝΗ

ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΦΩΝΗ

Μοιράσου το:

Διάφοροι έμπειροι πολιτικοί αναλυτές  κυρίως επιστήμονες Ρομά, υπογραμμίζουν την ανάγκη ένωσης, ομόνοιας και συσπείρωσης των Ελλήνων Τσιγγάνων γύρο από ένα αναγνωρισμένο  πολιτικό φορέα εκπροσώπησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη,  προκειμένου να επέλθει η ενίσχυση της συμμετοχής στα κέντρα λήψης αποφάσεων, να διαδραματίσουν σπουδαίας σημαία έργο στην προαγωγή, συνηγορία και υπεράσπιση των  ατομικών, οικονομικών και πολιτικών  δικαιωμάτων των Ρομά, μέσα από την   ενισχυμένη εκπροσώπηση  της κοινότητας στη κεντρικής σκήνη και στο πολιτικό στίβο της χώρας.

Ωστόσο όμως αυτό, φαντάζει μακρινό και απατηλό όνειρο, καθώς ο  κατακερματισμός  των Ελλήνων Τσιγγάνων σε όλη την επικράτεια  της χώρας, σε διάφορες μικρές άτυπες ομάδες εκπροσώπησης, από τη μία να δηλώνουν  «ως βασιλιάδες» ή επιλογή ορισμένων  πρόθυμων  Τσιγγανό-πατέρων,  από την άλλη  να παρουσιάζονται «ως πρόεδροι με κίνητρα των μοναχικών λύκων» αποτελεί το  μοχλό αδυναμίας ένωσης και συσπείρωσης  των Ελλήνων Ρομά.

Ο κάθε οικισμός έχει ένα  αυτοαποκαλούμενο Τσιγγάνο βασιλιά ή πρόεδρο, οποίος δεν έχει πολιτικό έρεισμα  ούτε από τη Τσιγγάνικη κοινότητα ούτε από την πολιτική και εκτελεστική εξουσία  της χώρας. Αυτό είναι το σπουδαιότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τσιγγάνικη εκπροσώπηση  στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας.

Αυτό το πρόβλημα, – πώς μπορεί να επιλυθεί;  Είναι ένα εύλογο ερώτημα, που σε αυτό το κείμενο προσπαθούμε να απαντήσουμε.

Η παράμετρος ξένης και εξωτερικής βοήθειας πρέπει να αποκλειστεί, διότι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να  υποστηρίξει τους Τσιγγάνους να ενωθούν στην Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια μετά την Ελληνική επανάσταση.  Μια ζωή οι Τσιγγάνοι ήταν παρατρεχάμενοι των πολιτικών κομμάτων της χώρας. Και αυτό απ’ ότι φαίνεται  δημιούργησε πολλά προβλήματα στους Τσιγγάνους παρά έλυσε.

Η μοναδική οδός και η μοναδική λύση  για να ενωθούν οι Τσιγγάνοι στην Ελλάδα, είναι  η σύσταση ενιαίου πολιτικού φορέα  με εκπροσώπηση  όλων των πολιτών Ρομά σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων τόσο σε τοπικό, περιφερειακό όσο και σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με το παραπάνω πρίσμα,  οι αντιπρόσωποι της  Τσιγγάνικης κοινότητας με  δημοκρατικές διαδικασίες διαφάνειας θα έχουν την δυνατότητα να εκλεγούν από τη βάση με την εμπιστοσύνη του Τσιγγάνικου λαού. Αυτό θα αποτελέσει  την αφετηρία και το θεμέλιο μιας ενέργειας λογικής βάσης συλλογισμού που θα ενώσει όλους  τους Τσιγγάνους γύρο από μία πολιτική δύναμη με συγκεκριμένους στόχους, σκοπούς και όραμα. Εκεί θα υπάρχει εξειδικευμένο πρόγραμμα για την διασφάλιση, προστασία και διεκδίκηση των βασικών θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ρομά όπως είναι καταχωρημένα στις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις των ενωμένων εθνών και όπως ρητά προβλέπονται στο Ελληνικό σύνταγμα.

Με άλλα λόγια μιλάνε για τη δημιουργία πολιτικού κόμματος με συγκεκριμένες θέσεις, με συγκεκριμένους αντιπροσώπους της Ελληνικής Τσιγγάνικης κοινωνίας και με συγκεκριμένο πολιτικό Ηγέτη που θα αναλάβει τα ηνία του κόμματος με σκοπό την είσοδο των Τσιγγάνων στην Ελληνική βουλή και την εκπροσώπηση των Ρομά στην Ευρωβουλή.

Μόνο έτσι θα υπάρχει ένωση, ομόνοια και συσπείρωση  των Ελλήνων Τσιγγάνων με κοινή ιστορία, κοινή γλώσσα, κοινή ταυτότητα και  κοινές αντιλήψεις και ιδεολογίες. Εμείς μιλάμε για την ειρηνική και φιλική  αίσθηση ενότητας μεταξύ των Ρομά στην Ελλάδα.

Καλούμε όλους τους προέδρους της Ελλάδας να περί- συλλογιστούν στις παραπάνω  ιδέες και αντιλήψεις και να καθίσουν όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι  και να μονιάσουν.

Καλούμε όλους τους Ρομά να αφήσουν τους εγωισμούς και την διχόνοια διότι δεν κάνει καλό, μας πάει πίσω και μια ζωή μας εκμεταλλεύονται οι Μπαλαμέ.

Ελάτε να ενωθούμε αδέρφια Ρομά.

Ελάτε να φτιάξουμε τους οικισμούς μας.

Ελάτε να βάλουμε πλάτη για το Τσιγγάνικό Λαό.

Ελάτε να παλέψουμε για το κοινό μας στόχος που είναι για το καλό των Ρομά.

 

Χαρίτος Παναγιώτης

Κοινωνικός και Πολιτικός Επιστήμονας.

About admin

x

Check Also

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΡΔΙΤΣΑ NEWS

Μοιράσου το:  ΕΙΔΗΣΕΙΣ Π. Χαρίτος: Κίνδυνος αύξησης της παραβατικότητας στους Σοφάδες λόγω ...